Presunúť na hlavný obsah

Zväz odpadového priemyslu ocenil efektívne odpadové hospodárstva slovenských miest nad 20 -tisíc obyvateľov za rok 2022 – Čadca na krásnom 3. mieste 

Životné prostredie

Najefektívnejšie spravované odpadové hospodárstvo mali v minulom roku Bratislava, Košice a Čadca.
Rozhodujúcimi kritériami pre zostavenie rebríčka efektívnych odpadových hospodárov bolo množstvo komunálneho odpadu, spôsob jeho spracovania a najmä ekonomická efektivita, ktorá sa premietla aj do poplatkov obyvateľov jednotlivých miest.


Dôležitým faktorom pri bodovaní jednotlivých miest bol podiel skládkovaného komunálneho odpadu. Skládkovanie je najhoršia forma nakladania s odpadom.



Neudržateľné skládkovanie

Pri hodnotení kvality odpadového hospodárstva slovenských miest patrila medzi dôležité faktory okrem ekológie aj ekonomika.
Tá zároveň naznačila, ktoré mestá udržiavajú vysoký spracovateľský štandard za primerané ceny.

Podľa J. Chovanca Zväz odpadového priemyslu nehodnotil výšku poplatkov za odpad, ktoré platia obyvatelia jednotlivých miest, ale celkové objemy peňazí na odpad v mestských rozpočtoch.


„Efektivitu odpadového hospodárstva nemôžeme merať cez výšku poplatkov od obyvateľov, pretože každé mesto má inú subvenčnú politiku. Ideálny stav by bol, keby poplatky od obyvateľov za odpad plne kryli náklady na zvoz a spracovanie odpadu. Nie vždy to napriek jednoznačnosti právnych noriem takto funguje. Zároveň verím, že je čas zreálniť výdavky na odpadové hospodárstvo a prestať nakladanie s odpadom dotovať z iných kapitol miest, napr. na školstvo, šport, alebo kultúru. Samozrejme to bude mať vplyv aj na zreálnenie poplatkov od obyvateľov za odpad," vysvetľuje J. Chovanec.

Zatiaľ najlacnejšou formou spracovania odpadu na Slovensku je stále skládkovanie, na ktoré sa veľa miest dlhodobo spolieha.

Táto forma nakladania s odpadom však nie je dlhodobo udržateľná.

Mesto Čadca získalo 3. miesto 

Mesto Čadca venuje odpadovému hospodárstvu a to najmä komunálnemu odpadu, za ktoré je zodpovedné, veľkú pozornosť, pretože aké podmienky na triedenie odpadu, akú kampaň vedie, sa odzrkadľuje nielen na úrovni vytriedenia odpadov ale aj na výške poplatkov.

Čadca má jedno z najmenších poplatkov za komunálne odpady na Slovensku (0,006€/osobu/deň, čo  za rok predstavuje 21,90 €, avšak o 30% menej platia občania nad 62 rokov, ZŤP...), Pre budúci rok máme pripravené na schválenie  MZ mierne zvýšenie na 0,08€/osobu/deň, čo je 29,20€, samozrejme s doterajšími podmienkami zníženia poplatku o 30% u osôb nad 62 rokov, ZŤP....  

Mesto sa orientuje predovšetkým na prevenciu, teda aby odpad nevznikal,  a ak vznikne, vytvára podmienky na to, aby bol zákonne  zhodnotený alebo zneškodnený. Je naozaj na každom z nás, ako pristupujeme k tejto problematike, ako vychovávame svoje deti, alebo naopak deti musia vychovávať „nás“.

Viac na https://korzar.sme.sk/c/23247566/kosice-a-bratislava-skladkuju-minimalne-odpad-menia-na-elektrinu-a-teplo.html